Hiilianimaatio

Hiilianimaation tekeminen on huipppuhauskaa! Lisäksi se treenaa lasten ryhmätyötaitoja ja usein hermojakin!

Animaation tekemistä ei kannata jännittää liikaa vaan tekniikkaa voi kokeilla matalallakin kynnyksellä. Usein lapset saattavat myös osata käyttää sovelluksia paremminkin kuin kasvattajat, joten apu voi olla lähellä! 

Tarvitset ison paperin, hiiliä sekä hiilikumia. Lisäksi tarvitaan joko kännykkä tai tabletti johon on ladattu animaatiosovellus tai erillinen kamera sekä tietokone, jossa on editointiohjelma.

Hyvä animaatiosovellus kännykälle on Stop Motion Studio. Voit kokeilla muitakin stop motion -sovelluksia. Tietokoneella voit editoida esimerkiksi iMoviella. 

Jos teet animaation tabletilla tai puhelimella, tee ensiksi teline, jolla se pysyy tasaisesti paikallaan. Tällaisen telineen voi tehdä pienestä pahvilaatikosta, johon leikkaa lovet joissa kännykkä pysyy pystyssä. Kuvissa paperi on lattialla ja kamera kuvaa alaspäin, mutta animaation voi hyvin tehdä paperi seinää vasten ja puhelin/kamera pystyssä.

Piirtäkää paperille hiilellä hyvin pieniä elementtejä animaatiosta ja ottakaa aina välissä valokuva. Tämä on se hermoja treenaava osio tätä tekniikkaa! Jos haluatte että hahmo etenee animaatiossa, hahmo pitää joka kuvan välissä kumittaa ja piirtää uudestaan. Siksi tarina ja siinä seikkailevat hahmot pitää suunnitella yksinkertaiseksi!

Editointivaiheessa kokeilkaa erilaisia nopeuksia, eli kuinka monta kuvaa sekunnissa animaatiossa näytetään. Hyvä nopeus voisi olla esimerkiksi 10 kuvaa sekunnissa. Ohjelmissa tästä käytetään ilmaisua FPS (Frame per second). Jos siis haluatte tehdä 5 sekunnin animaation, tarvitsette 50 kuvaa.

Lopuksi animaatioon voi laittaa alku- ja lopputekstit ja äänet. Voitte äänittää lasten puhetta, soittoa tai laulua ja lisätä äänet animaatioon lopuksi.

Käykää katsomassa meidän oppilaiden animaatioita Seikkailutaidekoulun seikkailutaidegalleriasta!