Kiva savimassa

Seikkailutaidekoulun kaikkien aikojen kysytyin taidevinkki on ollut itse tekemämme punasavi-paperi-liima-massa, jota on ihana muotoilla!

Massa sopii hyvin pienillekin lapsille, 3-vuotiaasta ylöspäin. Parasta siinä on pitkä muotoiluaika! Sen voi pyöritellä palloksi, muotoilla, litistää, leipoa ja pyöritellä uudelleen melkein loputtomiin! Läärääminen on koukuttavaa! Tämän massan materiaaleja ei välttämättä löydy kotoa, joten jaamme myös kotikonstein tehtävän massan ohjeen.

Kivaan savimassaan tarvitset:

1 litra vettä                        

2 kg savea (puna- tai valkosavi)              

2 dl Eri-Keeperiä tai muuta vastaavaa liimaa

1,5 dl tapettiliisterijauhetta

3 litraa Ekovillaa

Mittaa Ekovilla ämpäriin ja kaada vesi päälle. Laita ämpäriin tiivis kansi päälle ja anna liota yön yli. Liotettu Ekovilla kannattaa ehdottomasti sekoittaa sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää savi pieninä paloina seokseen, laita kansi kiinni ja anna saven pehmetä jonkin aikaa. Vaivaa tasaiseksi. Lisää liima ja liisterijauho vähitellen samalla huolella sekoittaen. 

Muotoilkaa haluamianne muotoja massasta. Alkää lisätkö massaan vettä työstettäessä. Massan sisälle voi tehdä tukirakenteita esim. grilli- tai hammastikuilla. Massa kuivuu kovaksi, joten sitä ei tarvitse polttaa. Kuivumisaika on melko pitkä, noin viikko. Kuivuneet työt ovat yllättävän kestäviä, mutta jos jotain käy, töitä voi tarvittaessa korjailla märällä massalla. Myös korjaaminen liimalla onnistuu hyvin. Säilyttäkää massa huolella ilmatiiviisti, niin se säilyy kuukausia. 

Massa kotimateriaaleista eli taikataikina:

Monesta kodista löytyy valmiina materiaalia taikataikinaan. 

Se tehdään näin:

3 dl jauhoja
1,5 dl suolaa
1,5 dl vettä
1 rkl ruokaöljyä.

Mittaa kulhoon jauhot ja suola. Sekoita. Lisää vesi sekä ruokaöljy. Sekoita ainekset tasaiseksi ja tarkista koostumus. Sen pitäisi olla mukavasti muovailtava, mutta jos haluat voit lisätä tarpeen mukaan jauhoja tai vettä. Anna massan olla mielellään tunti ennen kuin alat muotoilla. Massasta voi muovailla pieniä veistoksia kuten eläinhahmoja tms. Valmiit veistokset kuivuvat huoneilmassa itsestään. Jos kuivumista pitää nopeuttaa, veistokset voi myös paistaa uunissa (225 astetta, noin tunti), mutta huoneilmassa kuivattaminen on ihan riittävää. 

Sekä taikataikinaa että kivaa savimassaa voi kuivuttuaan käsitellä liiduilla, pulloväreillä, akryyliväreillä, lakalla tms mitä kotoa löytyy. Yksi hauska muotoiluidea on tehdä massasta veistoksia, jotka esittävät piiloutuvia eläimiä. Massan kuivuttua rakennamme ulos veistospuiston, jossa kaikki taide onkin piilossa!