Lätäkkömaalaus

Lätäkkömaalaus on monenikäisten lasten taattu hittijuttu! Me käytämme maalaamisessa myös taianomaista väriä vaihtavaa mustetta!

Alustuksena olemme joko kertoneet ja kuvittaneet itse kirjoittamamme lätäkkösadun, jossa lätäköiden heijastuksista näkyy erilaisia maailmoja, tai sitten olemme tehneet ulos lätäkkötutkimusretken, mikä ainakin pienimpiä seikkailutaiteilijoita on kovasti miellyttänyt!

Sitten olemme maalanneet lätäköitä musteella (tunnetaan myös nimellä nestemäinen tussi). Aluksi akvarellipaperille maalataan koko paperin kokoinen lätäkkö, sitten siihen tiputellaan mustepullosta pisaroita ja sitten varovasti kallistellaan. Se on riemukas työvaihe!

Mutta mikä on väriä vaihtavan musteen taika? Halvin mahdollinen kirjoitusmuste! 

Taidekauppojen musteet / nestemäiset tussit (myydään esim nimellä chinese ink tai indian ink) säilyttävät mustan sävynsä myös, kun niitä laimennetaan voimakkaasti vedellä. Se on periaatteessa laadukkaan taidetarkoituksiin soveltuvan musteen merkki. 

Sen sijaan esimerkiksi kaligrafiakirjoittamiseen tarkoitettu halpa muste vaikkapa kirjakaupasta ei välttämättä säilytä mustaa sävyään kun siihen yhdistetään vettä. Siksi meidän musta musteemme muuttuikin villisti pinkiksi, vihreäksi ja violetiksi kun se laimeni ja kuivui. Tämä ei ole mitenkään ennakoitavissa, vaan selviää vaan testaamalla. Onneksi myös harmaasävyiset maalaukset ovat hauskoja ja kauniita! Jos kotoa ei löydy mustetta, myös vesivärillä tai pullovärillä voi tehdä lätäkkömaalauksia. Liota pieni määrä vahvaa liusta vesivärinapista tai laimenna pulloväriä hieman ja toimi kuin musteen kanssa maalatessa.

Valmiit lätäköt pikakuivatamme esimerkiksi kuuman lämpöpatterin päällä, ja sillä aikaa voidaan ideoida millainen maailma omasta lätäköstä heijastuisi!

Kun lätäkkö on kuiva, voi hieman laimennetulla musteella ja hammastikulla piirtää heijastusmaailmoja!

Kivoja hetkiä lätäkkötaiteen parissa!

Ps. Miten aukinainen mustepullo pysyy pystyssä? Teippaa se maalarinteipillä vaikkapa muovilautaselle!