Taidehistoriaa, kuvakulttuureita, tutkimista ja hassuttelua!

Harunobu Suzuki: Meren rannalla haltija.

Vinkkipaketti OPSin mukaiseen kuvataiteen opetukseen karanteeniolosuhteissa perusopetuksen vuosiluokille 1-9 ja lukioon.

Vinkkipaketin lähtökohtana ovat Kansallisgallerian tekijänoikeusvapaat teokset. 

Kansallisgallerian (Ateneumin, Kiasman ja Sinebrykoffin taidemuseot) taidekokoelmien tekijänoikeusvapaita taideteoksia voi hakea Kansallisgallerian sivuilta. Jos kuvan yhteydessä lukee tekijänoikeusvapaa, voit vapaasti hyödyntää ja muokata kuvaa. Tälläisia kuvia on jaossa noin 12 000! Kuvia voi etsiä vapaalla haulla, asiasanahaulla, teosnimillä, tekijän tai teoksen iällä jne. Jos teette tehtäviä, joissa teosta muokataan, rajatkaa hakutyökaluilla suoraan mukaan vain tekijänoikeusvapaat kuvat. 

Vanhemmat lapset ja nuoret voivat ennen näiden tehtävien tekemistä myös perehtyä hieman tekijänoikeusjuttuihin. Miksi jotkut kuvat ovat vapaasti käytettävissä ja toiset eivät? Vastaus löytyy mm. Kansallisgallerian sivuilta.

Tehtäviä: 

Tuoksumaisema

Valitkaa taideteos ja tehkää kotona olevilla raaka-aineilla parfyymi, joka voisi olla teoksen  maailman tuoksu, siis se mitä haistaisitte jos voisitte hypätä teoksen sisälle. Voitte yhdistää tuoksuja vaikka puhtaassa hillopurkissa. Tulisiko teoksen tuoksumaisemaan ripaus kanelia, loraus tiskiainetta, multapaakku huonekasvista, partavaahtoa ja kaakaojauhetta? 

Kamala kuva

Valitkaa joku teos josta ette tykkää. Jokainen voi valita omansa. Tehkää käytössä olevilla materiaaleilla kuten piirtämällä tai vesiväreillä siitä parempi versio, siis tarttukaa kuvassa siihen mikä siitä tekee kamalan ja korjatkaa asia. Tehtävän voi käsittää hyvin konkreettisella tai hyvin abstraktilla tavalla! 

Asiasanakollaasi

Kokeilkaa kokoelmahaun asiasanahakua. Siis hakekaa vaikka sanalla “possu” teoksia, joiden aiheeksi on määritelty possu. Valitkaa aihepiiri, joka teitä kiinnostaa ja hakekaa sillä. Löytyykö teoksia? Jos teoksia löytyy paljon, ehkä valitsemaanne asiaa on pidetty hyvänä aiheena taiteessa. Jos teoksia ei löydy, miksi näin on? Toki asiasanahaussa pitää huomioida myös juuri oikean asiasanan käyttäminen, joten yleensä pitää tarkkaan miettiä sanan muotoilu ja kokeilla käyttää myös sanan synonyymeja. Siksi suoraan hakutuloksista ei voi päätellä että jotain aihetta ei olisi laisinkaan – se vain saattaa olla hieman erilaisen asiasanan takana. 

Tehkää tietokoneen tai kännykän kuvankäsittelyllä tai tulostimella, leikkaamalla ja liimaamalla kollaasi kuvista, jotka löysitte haullanne. Yrittäkää löytää teoksia, jotka kuvaavat valittua aihetta mahdollisimman monesta näkökulmasta. Pohtikaa myös kollaasin sommitelmaa.

Miten muuten on, löytyykö 12 000 teoksen joukosta possutaidetta? 

Toinen vaihtoehto on etsiä teoksia, jotka liittyvät omaan kotikaupunkiinne jos sellaisia löytyy, ja tutkia millaista kuvaa ne kertovat kotipaikastanne.

Taidevandalismi

Tutustukaa meemeihin, joiden pohjana on vanhoja taideteoksia kuten Classical Art Memes -sivuun. Tässä pitää harkita lasten tai nuorten ikätason mukaan miten materiaalia käsitellään ja onko vieressä aikuinen. Jos taidemeemit ovat tuttuja, tämän vaiheen voi jättää pois. Tehkää omia taidemeemejä: kirjoittakaa vuorosanoja teosten henkilöille tai tekstejä kuvien yhteyteen muuten. Tekniikkana kuvankäsittely kännykällä tai tietokoneella. Jos tehtävää tekee useampi, vaihtakaa kuvia tai tekstejä ja kehitelkää meemiä eteenpäin.