Valoteatteri

Valo- ja varjoteatteri on elämyksellinen yhteispuuha!

Sitä varten tarvitset voimakkaan valon, kuten työmaavalon tai voimakkaan pöytälampun ilman varjostinta, ison palan tavallista paperia (voi teipata yhteen vaikka a3-arkkeja, älä käytä liian paksua paperia), ruokaöljyä, siveltimen, kartonkia, teippiä ja grillitikkuja. 

Luokaa ensiksi teatterin maailma, lavasteet tai tapahtumapaikka: missä ollaan? Luonnostelkaa se suttupaperille. Sitten luokaa hahmoja jotka seikkailevat varjoteatterissa. Piirtäkää hahmoista yksinkertaiset siluetit kartongille, leikatkaa irti ja teipatkaa niihin grillitikut. Sitten tehkää käsikirjoitus: mitä esityksessä tapahtuisi valitsemassanne paikassa valitsemienne hahmojen välillä? Voitte myös hyödyntää valmista tekstiä kuten satua.

Sitten teipatkaa iso paperi esimerkiksi oviaukkoon, niin että se pysyy pystyssä ja sen eteen voi tehdä katsomon ja taakse laittaa kirkkaan valon. Peittäkää oviaukon alareuna. Paperin ei kannata osua lattiaan asti. 

Kun paperiin maalaa tavallisella ruokaöljyllä, öljy tekee paperista läpikuultavan ja sen takaa tuleva valo alkaa hohtaa paperin läpi taianomaisesti. 

Kun paperin takana liikutellaan tikkujen päissä olevia hahmoja, niiden varjot osuvat paperiin ja heräävät henkiin. 

Voitte tehdä valo- ja varjoteatterinäytöksen, jossa ensiksi yleisö istuu paikalleen paperin eteen. Sitten paperille maalataan tapahtumapaikka, joka alkaa hohtaa valoa yleisön silmien edessä. Paperin takana näyttelijät liikuttavat varjofiguureita. Joku voi kertoa tarinaa tai se voi olla sanaton. Jos teillä on värillisiä kalvoja, myös valon väriä voi niillä vaihtaa ja näin vaikuttaa vaikka siihen, mikä vuorokauden aika on. 

Hauskoja esityksiä!